Het Europees Parlement heeft zoals verwacht ingestemd met de benoeming van Wopke Hoekstra in de Europese Commissie als commissaris voor Klimaat.

In totaal 279 parlementariërs waren voor, 173 tegen. 33 onthielden zich van stemming. Voor de benoeming was een eenvoudige meerderheid nodig.

Ook de kandidatuur van de Slowaak Maroš Šefčovič werd gesteund. Hij wordt uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, het programma om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Stemming over benoeming Hoekstra als Eurocommissaris was geheim

Het parlement hield een geheime stemming, waardoor niet bekendgemaakt is wie voor de commissarissen was en wie tegen. Wel gingen aan de stemming een urenlange ondervraging en de beantwoording van schriftelijke vragen vooraf, waarin Hoekstra werd doorgelicht door volksvertegenwoordigers. Daarna bleek al dat hij op steun kon rekenen.

Vooraf hadden CDA, VVD en GroenLinks steun voor Hoekstra aangekondigd. PvdA, SGP, de voormalige JA21'ers en de Partij voor de Dieren verklaarden zich tegen. PvdA'er Mohammed Chahim was een uitzondering. Hij steunde de kandidatuur van Hoekstra op het laatste moment alsnog omdat hij als vicevoorzitter van de S&D-groep de partijlijn wilde volgen, schreef hij op X.

Hoekstra vervangt samen met Šefčovič Frans Timmermans. Die was de tweede man in de Europese Commissie en had de leiding over het klimaatbeleid, maar stapte op om lijsttrekker te worden van de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. Šefčovič was al Eurocommissaris, maar krijgt er taken bij. Hij kreeg daar iets meer steun voor dan Hoekstra: 322 voor, 158 tegen.

Benoeming van Hoekstra is nog niet definitief, maar dat wordt een hamerstuk

De benoeming van Hoekstra is pas definitief als hij steun krijgt van de regeringen van de lidstaten. Dat is een hamerstuk in de bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie, aanstaande maandag. Hoekstra heeft daarom maandag aan het eind van de ochtend al zijn eerste afspraak in zijn nieuwe functie. Dan spreekt hij in Spanje over de aanstaande klimaattop COP28. Hij moet op enig moment ook nog een eed afleggen voor het Europese Hof van Justitie.

Het vertrek van Hoekstra naar Brussel zorgde voor een stoelendans in het demissionaire kabinet. Hanke Bruins Slot, is hem opgevolgd als minister van Buitenlandse Zaken. Haar taken als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn overgenomen door Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is.

LEES OOK: Hoekstra wil PvdA’er Diederik Samsom in Brussel houden, als hij eurocommissaris voor Klimaat wordt